19 december 2020

Lieve ouders, verzorgers en alle kinderen van basisschool De IJsbreker,

Normaal gesproken mag ik altijd alle ouders en kinderen toespreken voor en na de Kerstmusical die wij elk jaar met de kinderen - en met behulp van heel veel ouders - mogen maken… (zie nieuwsbericht Kerstmusical van 2019) dat was dit jaar helaas wel even anders. De Kerstmusical kon niet doorgaan en daarnaast kregen we op maandagavond 14 december te horen, totaal onverwacht, dat dinsdag 15 december de laatste schooldag was. Zodat zelfs het kerstontbijt op woensdagochtend en de kleine kerstviering van donderdagochtend, helaas niet door konden gaan. Toch hebben we er een hele gezellige Kerst-dinsdag van gemaakt samen met de kinderen.

Omdat ik u toch graag iets persoonlijks wilde meegeven, doe ik het nu maar even zo:

Lieve allemaal, het jaar 2020 stond bol van verrassingen. Er is geen jaar geweest waarin wij zoveel hebben moeten improviseren en schakelen en waarin onze creativiteit, stressbestendigheid, leervermogen en flexibiliteit “to the max” is getest. Ook heeft de angst een tijd geregeerd en de enorme onzekerheid omtrent dit nieuwe virus, Covid-19, maar we hebben de angst niet lang laten regeren en de schouders eronder gezet. En als directeur van basisschool De IJsbreker durf ik te zeggen dat wij het fantastisch gedaan hebben, met elkaar, ouders en kinderen en mijn eigen lieve IJsbreker-team! We did it!! Samen staan we sterk en zolang we er maar samen voor gaan, dan komen we er wel!

Tegelijkertijd besef ik ook, dat we allemaal mensen in onze eigen omgeving verloren hebben aan Covid-19 maar ook aan andere ziektes. Het is voor veel mensen daardoor ook een verdrietig jaar geweest en dat verdriet is niet zomaar even voorbij. Ook zijn er veel mensen die hun werk zijn kwijtgeraakt of ernstig ziek zijn geworden en daar nog steeds elke dag de gevolgen van ondervinden. Ik wil u daarom heel veel kracht en sterkte en moed toewensen en hopelijk kunt u in 2021 toch weer een lichtpuntje vinden.

Als ik nu terugdenk aan de jaren dat wij de kerstmusical Ubuntu hebben gespeeld, dan denk ik ineens, hebben we onbewust aangevoeld dat er een jaar als 2020 aan zou komen? Dat is misschien niet zo maar ik wil u toch nog even meenemen in het Ubuntu verhaal.  Ubuntu Ubuntu (oe-boen-toe) is een van origine (zuidelijk) Afrikaanse existentiële wijsheid, een levensfilosofie waarvan onze westerse maatschappij heel veel kan leren. Er is een mooi verhaaltje dat de essentie van Ubuntu vertelt:

“Op een dag kwam er een vreemdeling in een Afrikaans dorp. Hij bracht chocolade mee in een mooie mand, met een lint eraan. De vreemdeling bedacht een leuk spel voor de kinderen in het dorp: Hij legde de mand vol chocola onder een boom verderop en stelde voor dat de kinderen een wedstrijd konden doen. Hij tekende een lijn op de grond waarachter de kinderen moesten wachten tot hij een signaal gaf. Daarna mochten ze allemaal zo vlug mogelijk rennen en degene die als eerst bij de mand kwam zou de winnaar zijn en mocht alle chocola hebben. Hij liet de kinderen op een rij staan en gaf het startsein voor de wedstrijd. Maar wat er toen gebeurde, dat had de vreemdeling nog nooit eerder gezien… De kinderen pakten elkaars hand en renden allemaal als één groep naar de mand. Er was maar één winnaar… en dat waren alle kinderen samen. Ze deelden de chocolade in blijdschap met elkaar. Toen de vreemdeling vroeg waarom de kinderen het spel zo hadden gespeeld zeiden ze hem: Ubuntu! Als de anderen verdrietig zijn, hoe kan ik dan blij zijn?”

De uitspraak Ubuntu is een soort afkorting uit de Xhosa-taal van ‘Umntu ngumntu ngabanye abantu’, wat zoveel betekent als: ‘Ik ben omdat wij zijn’. Een mens is pas mens in relatie tot andere mensen. Ubuntu behelst het diepgewortelde mensbesef dat wij allen onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

En zo is het, zoals ik hierboven al schreef; we doen het samen… U, de kinderen en wij! Tot slot wens ik u mooie, rustige, warme, liefdevolle feestdagen toe en voor 2021 kan ik slechts hopen op het verdwijnen van dat nare virus en hoop ik zo, dat we weer kunnen reizen, elkaar kunnen omhelzen, alle horeca-mensen weer vol blijdschap hun mooie zaken kunnen openen, dat alle piloten weer rond mogen vliegen, dat er weer overal gesport kan worden met enthousiast publiek en nog zoveel meer, kortom dat we weer terug kunnen naar het gewone normaal. Ik heb hierboven een filmpje toegevoegd met een prachtige muzikale kerstboodschap. Enjoy!

Liefs Leonie den Hartog,

Directeur DKC De IJsbreker